De Haagse Munt

De Haags Munt in het AD Den Haag


Er staat een mooi artikel in het AD Den Haag over De Haagse Munt:

https://www.ad.nl/den-haag/bij-kapper-cafe-of-super-met-eigen-haagse-munt-betalen~addd3b3f/

Bij kapper, café of super met eigen Haagse Munt betalen Een eigen Haagse munt. Gewoon, een betaalmiddel waarmee je hier in de stad bij de kapper, in het café of bij de lokale buurtsuper kunt afrekenen. Het is geen grap, maar een serieus plan, waar een nu nog select groepje Hagenaars tijdens vijf wekelijkse bijeenkomsten op zit te broeden.

Albert Kok 21-06-16, 07:02

Amsterdam heeft ‘makkies, Rotterdam-Zuid kent de ‘zuiderling’. Het zijn betaalmiddelen die in een informeel circuit van bewoners en middenstanders als een alternatief voor de euro kunnen worden gebruikt. En wellicht krijgt ook Den Haag binnenkort zo’n eigen stadsmunt.

Haagse Makers Het idee is ontstaan in de kring van Haagse Makers, een onafhankelijk platform voor innovatieve projecten, waar momenteel een kleine club van (gemeente)ambtenaren, ondernemers en financieel specialisten onderzoekt of een lokale munt de lokale economie kan versterken. Niet in plaats van de euro uiteraard, maar daarnaast.

,,Het wordt tijd dat we kijken of zo’n munt zin heeft”, legt Arn van der Pluijm namens de projectgroep uit. ,,Het doel is om dit goed en groots aan te pakken. Want wat voor elke munt geldt, geldt zeker ook voor een lokale munt: alles staat of valt met vertrouwen. Het vertrouwen dat een ander de munt accepteert die jij op jouw beurt van een ander hebt geaccepteerd.” Vandaar dat bij het initiatief, telkens op maandag bij Haagse Makers, nadrukkelijk ook plaatselijke middenstanders worden betrokken. Alleen als zij erin geloven, heeft het plan kans van slagen.

In laatste instantie is de munt ook een middel om het gemeenschapsgevoel te versterken. Van der Pluijm: ,,Een eigen munt heeft als het goed is behalve een economische waarde ook een emotionele waarde. Het maakt mensen trots op hun eigen stad.” Hij verwijst naar de Engelse stad Bristol, waar de lokale munt een enorme vlucht heeft genomen. ,,Daar is het nu volstrekt vanzelfsprekend dat de lokale slager zijn worst in de Bristol pound aanprijst.”

Slag Over de naam is inmiddels overeenstemming. ,,Nee, geen Haagse Harry - het moet wel enige statuur hebben. Dus we houden het gewoon op de Haagse Munt.” Over de ingangsdatum houdt hij in eerste instantie nog een slag om de arm. ,,Alles draait om de slagvaardigheid van instellingen, mkb’ers en overheden. Maar… het zou me verbazen als er op 1 januari 2017 niet al ergens in de stad het bordje ‘Haagse bank’ moet staan.”


© 2017-2020 De Haagse Munt - door urbanlink