De Haagse Munt

Open oproep aan burgemeester en wethouders


Met De Haagse Munt willen we waarde in de stad Den Haag vergroten. Zowel welvaart als welzijn. Het is daarbij noodzakelijk om samen te werken met zoveel mogelijk (verschillende) partijen. Een complementaire munt is pas succesvol als de lokale keten zo compleet mogelijk is: Iemand die de munt accepteert moet zelf wel iets kunnen met deze munt.

De gemeente kan hier een belangrijke rol in spelen. En ondanks dat de gemeente recent heeft geantwoord dat ze zelf hier niet mee bezig zijn, of dit gaan ontwikkelen, besteden we daar vanuit De Haagse Munt toch graag nog wat extra aandacht aan. De reden om een complementaire munt in te voeren kan heel divers zijn: vanwege stadsmarketing, armoedebestrijding, economische ontwikkeling, welzijn, participatie, etc, etc.

Omdat complementaire munt niet op de agenda van de gemeente staat is er niet 1 contactpersoon voor. We hebben daarom besloten om een open brief te sturen naar de burgemeester en alle wethouders. Met daarin de open vraag of ze mee willen denken en werken aan een complementaire munt.

Onderstaande brief is vandaag verstuurd:

Den Haag, 3 oktober 2018

Geachte burgemeester,

Met gepaste trots stuur ik u de eerste fysieke Haagse Munt. De afgelopen periode heb ik hard gewerkt om deze complementaire munt voor Den Haag vorm te geven. Na een onderzoeksperiode is na de zomer de daad bij het woord gevoegd en heb ik De Haagse Munt uitgewerkt. Een munt, gekoppeld aan de euro, die alleen uitgegeven kan worden in Den Haag. Met als doel om het lokaal handelen te versterken, en de trots op onze stad en haar mensen te verhogen.

Ik zou graag willen samenwerken met de gemeente in deze ontwikkeling. Daarom stuur ik u deze munt, een gelimiteerde oplage van 100 stuks. Met daarbij de open oproep om mee te doen met deze complementaire munt voor Den Haag. Ik hoor graag of u interesse heeft om hier verder over te praten. Ik kom graag langs om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom een Haagse Munt? De reden om een complementaire munt voor de stad te initiëren is voor veel mensen verschillend. Voor mij gaat het om het startpunt: Handel lokaal! Door (eerst) lokaal te handelen kunnen we de lokale economie versterken en de welvaart en het welzijn in de stad versterken. Waarde blijft langer in de stad en het biedt ruimte om onbenut potentieel aan te boren. Het kan initiatief en samenwerking in de stad stimuleren.

Waarom de gemeente? Om een complementaire munt een succes te maken, is samenwerking en een zo breed mogelijke ondersteuning noodzakelijk. De gemeente is daar een belangrijke partner in. Om het vertrouwen in de munt te versterken, om projecten te initiëren en om de juiste partijen bij elkaar te krijgen. Ter inspiratie: In Bristol liet de burgemeester zich uitbetalen in lokale Bristol Pounds. Zouden we lokale subsidies (gedeeltelijk) in lokale munt kunnen uitbetalen? Of zou iedere ambtenaar 10HM in het kerstpakket moeten krijgen? Vorig college liep er een project voor een lokale munt binnen de gemeente. Recent heb ik begrepen dat dit interne project is gestopt. Daarom heb ik besloten om De Haagse Munt weer op te pakken.

Er is veel te bespreken wanneer je het hebt over een complementaire munt. De insteek is voor veel mensen verschillend. Het lijkt me erg interessant om samen na te denken over de beste implementatie. In een gesprek kan ik meer informatie overhandigen.

Ik hoor het graag of er mogelijkheden zijn om verder te praten over de mogelijkheden en implementatie van De Haagse Munt. Ik ben er zelf (ondertussen) van overtuigd dat een lokale complementaire munt de trots op onze stad, lokaal initiatief en de welvaart en het welzijn in de stad kan versterken.

Ik hoor graag van u, met vriendelijke groet,


© 2017-2020 De Haagse Munt - door urbanlink